Béres Tokaji Szamorodni
2017

Béres Tokaji Szamorodni

2 990 Ft
5980 Ft/l
Üde, citromsárga színű bor. Illatban mértéktartó és koncentrált sárga húsú gyümölcsösség jellemzi, melyet szerecsendió, fahéj és propolisz kísér. Kóstoláskor az édességet szépen kiegyensúlyozó, élénk savak a citrusos zamatokkal együtt élettelivé teszik a bort. A lecsengésben grépfrútot és marcipánt találhatunk.
Évjárat
2017
Jelleg
Édes
Űrtartalom
0,5 l
Alkoholfok
12,42 %
Savtartalom
7,41 g/l
Maradék cukor
108,7 g/l

Az aszúsodott és töppedt szemeket tartalmazó fürtök egy részét egészben, másik részét bogyózva, egyéjszakás áztatást követően préseltük és fajtánként külön erjesztettük. Különböző élesztőket, erjedési hőmérsékleteket használva igyekeztünk a hárslevelű, furmint, kövérszőlő és sárgamuskotály fajták sajátosságainak legmegfelelőbb technológiát kiválasztani. Az érleléshez 136, 220 és 500 literes hordókat használtunk, majd a kiválasztásra került hordókat házasítva kaptuk ezt a rendkívül harmonikus, gazdag bort.

Tavasszal korán fakadt a szőlő, a márciusban érkező meleg időjárásnak köszönhetően egyes napokon akár a 23ᵒC-t is elérte a hőmérséklet. Áprilisban azonban egy hideg áramlat miatt tartósan 1-2ᵒC körül mozgott a hőmérséklet, ami némi aggodalomra adott okot. Az ezt követő időszak meleg, nyárias időjárást hozott, a borvidék jelentős részén nem hullott jelentősebb csapadék. Ebben az időszakban a szőlő hajtásnövekedése rendkívül intenzív volt.  A nyár kellően csapadékos volt. Július 8-án egy heves jégesővel kísért viharfelhő lépett be a Bényei-medencébe, azonban az ezt követő időjárásnak és a növényvédelmi védekezésnek köszönhetően a termés nem ment kárba. Szeptember 12-én indítottuk a szüretet. Gazdag beltartalom, ropogós savak és magas mustfokok jellemezték ezt az évjáratot, mely aszúban is igen gazdag volt.

2020 Országos Syngenta Borverseny, Ezüstérem.

Ezeket a borokat is ajánljuk:

Édes
0,5 l
15 990 Ft
31980 Ft/l
Száraz
0,75 l
4 990 Ft
6653 Ft/l
Száraz
0,75 l
4 990 Ft
6653 Ft/l
Webáruházunkból kizárólag Magyarországra szállítunk ki! Amennyiben külföldi címre szeretne rendelni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!