A birtok

birtok16-9

A Béres Szőlőbirtok története 2002-ben kezdődött. Ekkor határozta el a családunk, hogy a Tokaji borvidéken szőlőművelésbe és borkészítésbe fog. Ahhoz, hogy a birtok elnyerje mai formáját, nagy utat kellett bejárnunk: a megvásárolt szőlőterületen meglehet, valamikor szépen gondozott szőlőskertek voltak, ám a kétezres évekre nyomuk is alig maradt. A birtok részét képező történelmi Lőcse-dűlőnek csak az 1980-as években telepített alsó felét művelték, az egykori Lőcse-tanyából - melynek környékén a huszadik század elején még jól működő gazdaság, gyümölcsöskert virágzott - csak romok maradtak, egy régi pincemaradvánnyal.

Nagy munka várt ránk, ám semmi nem tántoríthatott el minket attól, hogy a történelmi dűlők szőlőjéből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossunk. Ehhez elsőként a terület rendbetételére volt szükség, majd a minőségi borkészítés technológiai alapfeltételeinek megteremtésére.

2002-2005 között intenzív szőlőtelepítéssel 45 hektáros, összefüggő ültetvényt alakítottunk ki Erdőbénye határában. Ennek a területnek a talaja tisztán vulkáni eredetű kőzetekből áll: riolittufán kialakult agyagos málladéktalaj, helyenként nyiroktalaj. Szőlőskertünkbe kizárólag a tokaji borkészítéshez engedélyezett fajtákat telepítettük: furmintot, hárslevelűt, kisebb arányban sárgamuskotályt, kövérszőlőt és zétát. Elkezdődhetett az aktív szőlőtermesztés.

2006-ban elkészült a munkavégzésnek, borkészítésnek, vendégfogadásnak otthont adó birtokközpontunk, melynek tervezéséért 2007-ben Anthony Gall és munkatársai Pro Architectura Díjat kaptak, az épület pedig Építőipari Nívódíjat nyert el. Az épületegyüttes elemei mind formakincsüket, mind részleteiket tekintve egyediek: egyszerre jelenik meg bennük az adott helyhez, a hagyományokhoz való kötődés és a jelenkori minőségi építészet.

A múlt értékeinek megtartása és ápolása érdekében a területünkön fellehető régi építménymaradványokat és pincéket megóvtuk. Ilyen a Lőcse-dűlő telepítésekor feltárt kétágú lyukpince, a liktor verem, valamint az Omlás-dűlőben álló épületmaradvány. Ez utóbbit szakrális hellyé alakítottuk, felújítása után, 2008-ban a Napbaöltözött Asszony kápolnája néven lett felszentelve. A Lőcse-dűlőben található épített és természeti értékek megismertetésére 2018-ban egy minden korosztály számára különleges élményeket nyújtó tanösvényt alakítottunk ki.

Elvégzett munkánk elismeréseként a Bor és Piac Magazin 2015-ben a „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” címet a Béres Szőlőbirtoknak ítélte oda.

2021-ben nekikezdtünk a Lőcse-dűlő „öreg” területeinek megújításához, hárslevelűt és sárgamuskotályt ültettünk a negyvenéves tőkék helyére. Alacsonyabb fekvésű földjeink ideálisnak bizonyultak szilva- és birsalmafák telepítéséhez, melynek gyümölcseiből ma már a kiváló Béres pálinkák készülnek.

Több mint 20 évvel a birtok alapítása után ma azt mondhatjuk, hogy öröm járja át a szívünket, ha arra gondolunk, amit Erdőbényén létrehoztunk. A munka persze koránt sem befejezett. Az előttünk lebegő cél ma is világos, egyértelmű: a Tokaji borvidékhez méltó, magas minőségű, kiváló borok készítése minden borkedvelő örömére.

Webséta a béres szőlőbirtokon

Fedezze fel birtokunkat virtuális séta keretében!