A birtok

birtok16-9

A Béres Szőlőbirtok története 2002-ben kezdődött. Ekkor döntött úgy a Béres család, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidéken szőlőművelésbe és borkészítésbe fog. Ám ahhoz, hogy a birtok elnyerje mai formáját, nagy utat kellett bejárnunk. A megvásárolt szőlőterületek valamikor szépen gondozott szőlőskertek lehettek, de a kétezres évekre ezeknek nyomuk sem maradt. A birtok részét képező történelmi Lőcse-dűlőnek csak az 1980-as években telepített alsó felét művelték, az egykori Lőcse-tanyából, melynek környékén a huszadik század elején még virágzó gazdaság, gyümölcsöskert volt, csak romok maradtak, egy régi pincével a közepén.

Nagy munka várt tehát ránk, ám semmi nem tántorított el attól a céltól, hogy történelmi dűlőinkből származó szőlőből modern szemlélettel és eszközökkel Tokaj-Hegyalja rangjához méltó, nagy borokat alkossunk. Ennek megvalósításához első lépésként szükségünk volt a terület rendbetételére, és a minőségi borkészítés technológiai alapfeltételeink megteremtésére.

2002 és 2005 között intenzív szőlőtelepítéssel kialakítottuk a 45 hektáros, összefüggő szőlőterületünket Erdőbénye határában. Az Erdőbényei-medence felszíni építőanyagai közt csak vulkáni eredetű képződményeket találunk, a szőlőtermesztés a Béres Szőlőbirtok területein a riolittufán kialakult agyagos málladéktalajon, helyenként nyiroktalajon történik. A szőlőskert kialakításakor kizárólag a tokaji borkészítéshez engedélyezett fajtákkal dolgoztunk: furmintot és hárslevelűt, kisebb arányban sárgamuskotályt, kövérszőlőt és zétát telepítettünk. 2021-2022-ben elkezdtük megújítani a Lőcse-dűlő „öreg” területeit is, ide hárslevelűt és sárgamuskotályt ültettünk.

Alacsonyabb fekvésű földjeink ideális helyszínnek bizonyultak szilva- és birsalmafák telepítéséhez, melynek gyümölcseiből ma már a Béres pálinkák készülnek.

2006-ban elkészült a munkavégzésnek, borkészítésnek, vendégfogadásnak otthont adó birtokközpontunk, melyet az építész szakma Építészeti- és Építőipari Nívó-díjakkal ismert el. Az Anthony Gall által tervezett épületegyüttes elemei mind formakincsüket, mind részleteiket tekintve egyediek. Egyszerre jelenik meg bennük az adott helyhez, a hagyományokhoz való kötődés és a jelenkori minőségi építészet.

Az értékeink megtartása és ápolása számunkra kiemelkedően fontos, ezért megóvtuk a területünkön lévő régi építményeket és pincéket is: ilyen a Lőcse-dűlő telepítésekor feltárt kétágú lyukpince, valamint liktor verem, és az Omlás-dűlőben álló régi, romos épület. Utóbbit szakrális hellyé alakítottuk: felújítás után a Napbaöltözött Asszony kápolnája néven szenteltük fel. A Lőcse-dűlőben található épített és természeti értékek megismertetésére 2018-ban egy minden korosztály számára különleges élményt ígérő tanösvényt alakítottunk ki.

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ben elnyerte a Bor és Piac magazin „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” címet.

2022-ben, a birtok alapításának 20. évfordulóján méltán vagyunk büszkék arra, amit Erdőbényén létrehoztunk és a továbbiakban is arra törekszünk, hogy a Béres Szőlőbirtok Tokaj-Hegyaljához méltó borokat készítsen.