Az elmúlt 20 év legfontosabb eseményei

A Béres Szőlőbirtok története 2002-ben kezdődött. Ekkor döntött úgy a Béres család, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidéken szőlőművelésbe és borkészítésbe fog: Dr. Béres József és felesége, Béres Klára 90 hektáros földterületet vásárolt Erdőbénye határában. A termőterület ekkor 10 hektár volt. Ahhoz, hogy a birtok elnyerje mai formáját, nagy utat kellett bejárnunk…

2002

Megindultak a szőlőtelepítések: a termőterület 2005-ig 45 hektárra bővült. A Béres Szőlőbirtok ezzel egyike lett a legjelentősebb magyar magántulajdonban lévő, Tokaj-hegyaljai szőlőbirtokoknak.

2003

Ebben az évben zajlott az első szüret a Béres Szőlőbirtok életében. Az első évjáratból származó Béres Lőcse furmint komoly hazai és nemzetközi sikereket ért el, többek között a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon a Borfesztivál Fehér Borának választották, a „The International Wine&Spirit Competition” versenyen „Best in Class” minősítést ért el, a „Les Citaldelles du Vin” megmérettetésen „Trophée Prestige” címet kapott.

Megalakult a Tokaji Borbarátnők Társasága, melynek Béres Klára is alapító tagja.

2003

A szőlőtelepítéssel párhuzamosan nekiláttunk, hogy megteremtsük azt az épített környezetet, amely otthont ad a munkavégzésnek, a minőségi és modern borkészítésnek és a vendégfogadásnak.

2006-ban elkészült nemzetközi színvonalú, 3000 négyzetméteres birtokközpontunk, Anthony Gall tervei alapján. Az épületegyüttes elemei mind formakincsüket, mind részleteiket tekintve egyediek. Egyszerre jelenik meg bennük az adott helyhez, a hagyományokhoz való kötődés és a jelenkori minőségi építészet.

2006

Ez az év több örömteli elismerést is hozott a fiatal borászat számára.
A birtokközpont épületének tervezéséért Anthony Gall és munkatársai Pro Architectura Díjat vehettek át.
Az épület az ipari és kereskedelmi létesítmény kategóriában elnyerte az Építőipari Nívódíjat.

Nagy öröm volt számunkra, hogy ebben az évben a Borigo című szaklap az „Év borászatának” választotta a Béres Szőlőbirtokot.

Forgalomba kerültek a Béres Szőlőbirtok első házasított borai: a Naparany és a Magita Cuvée borok.

2007

Lőcse szabad királyi város a 15-17. században a Lőcse-dűlő birtokosa volt, ennek emlékére dr. Béres József találkozott Miroslav Vilkovský úrral, Lőcse város polgármesterével. A Béres Szőlőbirtok a város részére címeres, faragott boroshordót adományozott.

2008

Tovább bővült portfóliónk: forgalomba került az első Holdezüst Cuvée bor.

Vitis Tokajensis néven megjelentek az 5 és 6 puttonyos aszú borok, ezzel is emléket állítva az  Erdőbényén talált, miocén kori ősszőlő lenyomatának, a Vitis Tokaiensisnek.

A legmagasabb rangú magyar egyházi méltóságok közreműködésével XVI. Benedek pápa a Béres Szőlőbirtok boraiból exkluzív ajándékot kapott: egy-egy üveg 2003-as évjáratból származó 5 és 6 puttonyos Béres Tokaji Aszút és Natúreszenciát.

2008

Az értékeink megtartása és ápolása számunkra kiemelkedően fontos, ezért megóvtuk a területünkön lévő régi építményeket és pincéket is: ilyen a Lőcse-dűlő telepítésekor feltárt kétágú lyukpince, valamint liktor verem, és az Omlás-dűlőben álló régi, romos épület. Utóbbit szakrális hellyé alakítottuk: felújítás után 2008-ban a Napbaöltözött Asszony kápolnája néven szenteltük fel.

2008

Ebben az évben nagy büszkeség volt számunkra, hogy a 2007-es Béres Lőcse Furmint borunk Robert Parker nemzetközi borszakíró weboldalán Neil Martin borszakértő tesztjében a legmagasabb pontszámot (93) kapta az értékelt száraz fehérborok között. A Lőcse Furmintot már ekkor a Béres Szőlőbirtok egyik zászlóshajójaként tartottuk számon.

2009

Az erdőbényei borászok első alkalommal szervezték meg a Bor, mámor, Bénye fesztivált. A Bor, mámor, Bénye idején az erdőbényei borászok megnyitják kertjeiket és pincéiket, számos kulturális- és gasztronómiai programmal várják a látogatókat. Az évek során a rendezvény a Tokaji borvidék egyik ismert és kedvelt fesztiváljává vált a borkedvelők körében.

www.bormamorbenye.hu

2009

Ez az év főként az értékesítési csatornák bővítéséről szólt a borászat életében. Különös hangsúlyt fektettünk a Béres borok export piaci értékesítésre, melyet kezdetektől fontosnak tartottunk. 

A boros címkék arculatának újragondolása
eredményeként egy új, fiatalos, letisztult címkecsalád
is került bevezetésre 2010 nyarán. 

2007-es évjáratú 6 puttonyos aszú borunk a Decanter World Wine Awards aranyérmese lett, a 2008-as Omlás Furmint pedig a VinAgora Nemzetközi Borversenyen kapott aranyérmet.

2010

A furmint szőlő első írásos említésének 400. évfordulója alkalmából 400 palack különleges, Furmint 400 névre keresztelt bor készült el.

Új termékekkel bővült a borászat kínálata: elkészült az első alkoholmentes Béres Must és az első Béres pezsgő, Pezsegő néven.

Elindult a borászat Facebook oldala, Béres Szőlőbirtok néven.

A Tokaj Reneszánsz Tokaji Nagy Borok Egyesülete 3 évre Regéczy-Béres Melindát választotta elnökének.

2011

Borászatunk ebben az évben ünnepelte alapításának tizedik évfordulóját.  Az év folyamán többször is megemlékeztünk a kerek évfordulóról, májusban Erdőbényén nagyszabású ünnepséget szerveztünk.

Az év kiemelkedő feladata az értékesítési lehetőségek további bővítése volt, elsősorban az export területén. Megjelentünk több külföldi rendezvényen, novemberben Pekingben mutattuk be a Béres borokat a Magyar Nagykövetség vendégeként.

A Béres Szőlőbirtok alapító tagja lett az újra megalapított Tokaji Borlovagrendnek.

2012

Mivel fontos számunkra a helyi hagyományok ápolása, a kezdetektől tevékenyen részt veszünk a Tokaji borvidéken, Monokon 1771 óta őrzött Szent Orbán csontereklye tiszteletére szervezett zarándoklaton. 2013-ban első alkalommal szervezte meg a Tokaji Borbarátnők Egyesülete és Monok község a Szent Orbán zarándoklatot, mely során a szőlő és a bor védőszentjének csontereklyéje számos hegyaljai településre, köztük Erdőbényére is eljutott.

Regéczy-Béres Melinda tagja lett a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának.

2013

Ez az év is számos szép elismerést hozott számunkra: 
A Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2008 a Decanter World Wine Awards borversenyen „Regional Trophy” díjat kapott. A Béres Tokaji Késői Sárgamuskotály 2013 a XIII. Országos Syngenta Borverseny legmagasabb díját, a Quadris-díjat nyerte el.

A borászat első alkalommal vett részt a Sárospatakon megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen. A borkedvelők két gönci hordónyi (2x136 liter) 2013-as évjáratú, késői szüretelésű sárgamuskotályra licitálhattak.

2014

Nagy büszkeség, hogy ebben az évben a Bor és Piac Magazin a Béres Szőlőbirtoknak ítélte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. Nagy megtiszteltetés volt az is, hogy szintén 2015-ben nekünk ítélték a Hamvas fürt borművészeti díjat, mely a borkedvelő közönség nagyrabecsülését fejezi ki azon borászok, borászatok iránt, akik művészi szintre emelik a borkészítést.

2015

Megújult a Béres borok arculata: valamennyi borunk egységes, ránk jellemző, jól azonosítható megjelenést kapott.
Az új címkéken Rekeczki Roland tervezőgrafikus alapgondolata szerint a csepp motívum köszön vissza. Az új címke felül íves formája a dűlőket szimbolizálja, melyek folytatásaként, csepp formában „megszületik” a bor. Az alapborok friss, élénk, fiatalos színvilágúak, míg prémium boraink elegáns megjelenést kaptak.

2015

Ebben az évben aszú boraink részesültek rangos elismerésekben:
A Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2008 a Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyen aranyérmet nyert.

A Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010 az International Wine Challenge aranyérmese lett, valamint a „Hungarian Sweet Trophy” megnyerésével megkapta az „International Trophy Winner” címet is.

A Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2011 elnyerte a Syngenta borverseny Quadris-díját.

2016

Ősszel 1,8 hektár területen, 800 tő birsalmafa telepítésére került sor a birtokon. A birsalmás terméséből birsalma pálinkát készítünk, ezzel tovább gyarapodott a Béres prémium pálinka portfólió.

2016

2017-ben ünnepeltük a birtok fennállásának 15 éves évfordulóját. A jubileumi évben a Béres Szőlőbirtok fellobogózta Erdőbényét. Dr. Béres József és Béres Klára, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosai, március 15. alkalmából nemzeti színű zászlót adományoztak a birtoknak otthont adó Erdőbénye minden családja részére, összesen 600 db-ot. A 2017 májusában tartott jubileumi rendezvényünkön jelen volt többek között a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos, Erdőbénye polgármestere és Lőcse város alpolgármestere. A jeles eseményen az erdőbényei kádárok bemutatták hagyományőrző táncukat, a vendégek pince- és dűlőtúrákon valamint borkóstolókon vehettek részt.

2017

Ez az év új lehetőséget hozott számunkra a technológiai megújulás tekintetében: a Széchenyi 2020 program keretében megújításra került a borászati technológia, a borászat új palackozó gépsort vásárolt.  

2015-ös évjáratú Béres Tokaji Naparany Cuvée bort az Országház Borának választották.

A szőlőbirtok kereskedelmi igazgatója, Regéczy Dávid tagja lett a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának.

2018

Tavasszal felavattuk „A szőlőművelő ember és a természet” elnevezésű tanösvényünket, Kántor Dezső, erdőbényei polgármester és környékbeli papok közreműködésével. A tanösvény állomásait bejárva a kirándulók megismerkedhetnek a gyönyörű fekvésű Lőcse-dűlő szőlőskertjével és természeti kincseivel.

Októberben a kiszáradt, egykor a birtok szimbólumául szolgáló öreg diófa helyére, amely köré a birtokközpont is épült, új diófa csemetét ültettünk.

2018

Ebben az évben két új termékkel bővült a porfóliónk: bevezettük a Holdezüst Habzóbort és a Brut Nature Pezsgőt.
Újabb szép elismerésekkel is gazdagodtunk: a 2013-as 6 puttonyos Aszút a 2019-es Decanter World Wine Awards versenyen 100-ból 97 ponttal és a legjobbaknak járó Platina Éremmel díjazták.

Egy érdekesség gasztronómiai együttműködéseink közül, hogy a 2011-es 5 puttonyos aszút és a 2008-as 6 puttonyos aszút beválasztották a „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulás kampányába, melynek keretében a legjobb magyar séfek készítettek kacsamájból párosítást  tokaji aszú borok mellé.

2019

A COVID-19 járványhelyzet a Béres Szőlőbirtokot is rendkívüli kihívások elé állította, különösen az értékesítés területén. 
Kiskereskedelmi forgalomba került a saját alapanyagból készített, prémium pálinka választék, az erdőbényei Béres Birs-, Sárgamuskotály Szőlő-, Szilva- és Aszútörköly Pálinka.

Novemberben megkezdődött a Lőcse-dűlő alsó tábláin a szőlőültetvények újratelepítése. Ezen a területen így egy több, mint 5000 tőke/hektáros, modern ültetvény lett létrehozva.

2016-os 6 puttonyos aszúnkat az Országház Borának választották.

2020

Az év során különleges és nagyívű művészeti alkotásokkal gazdagodott a Szőlőbirtok. A 2018-ban kivágott öreg diófából Égerházy László erdőbényei faszobrász négy monumentális szoborkompozíciót faragott, melyek ezentúl a borászat belső tereit díszítik. Ezek egyike a híres erdőbényei Magita-legendát mutatja be.

2021

Folytatódott a Lőcse-dűlőben található, 40 éves szőlőültetvény megújítása, melyet előző évben kezdtünk el. Az újratelepítés első, 3,6 hektárt érintő üteme tavasszal, a második, 2,9 hektáros terület előkészítése a szüret után történt meg.

2017-es Lőcse Furmint bor az Országház Bora kitüntető címet nyerte el.

2021

Idén ünnepeljük a Béres Szőlőbirtok fennállásának 20. évfordulóját, melyről júniusban egy erdőbényei ünnepségen is megemlékeztünk. 
Az ünnepi évben megújult a borászat arculata, a Béres Szőlőbirtoknak új logója lett. Elkészült új honlapunk és webáruházunk is.

Tavasszal befejeződött a Lőcse-dűlő megújítása. 

A BOR-VIDÉK Tokaj-Hegyalja Társaság Egyesület októberben Regéczy-Béres Melindát választotta elnökének.

2022