A Béres Szőlőbirtok története

Elkezdődött szőlőbirtokunk története. Családunk úgy döntött, hogy birtokot alapít Tokaj-Hegyalján: dr. Béres József és felesége, Béres Klára 90 hektáros földterületet vásárolt Erdőbénye határában, melyből 10 hektár volt a termőterület. A mai sikerekig nagy utat kellett bejárnunk.

 

2002

Megkezdődtek a szőlőtelepítések. A Béres Szőlőbirtok ezzel egyike lett a legjelentősebb magyar magántulajdonban lévő, Tokaj-hegyaljai szőlőbirtokoknak.

A termőterület 2005-ig 45 hektárra bővült, a szőlő mellett 0,5 hektár besztercei szilvát is telepítettünk.

2003

Az első szüret éve a Béres Szőlőbirtokon. Az indulás nagyszerű volt. Az első évjáratból származó Béres Lőcse Furmint jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért el, 11 díjat nyert el.  A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon a fesztivál Fehér Borának választották, a The International Wine&Spirit Competition versenyen Best in Class minősítést ért el, a Les Citadelles du Vin megmérettetésen Trophée Prestige címet kapott. Ez a száraz bor egyúttal meg is erősítette a vállalkozásunk küldetését: a legjobból a legjobban a legjobbat. 

Béres Klára is alapító tagja lett az év végén létrejött Tokaji Borbarátnők Társaságának. A régió iránt elkötelezett hölgyekből álló egyesület elsődleges célja a tokaji borok népszerűsítése, és Tokaj-Hegyalja egyedülálló értékeinek megismertetése a világban.

2003

A szőlőtelepítéssel párhuzamosan zajlott az épített környezet megteremtése is, mely otthont ad a munkavégzésnek, a minőségi és modern borkészítésnek és a vendégfogadásnak.

2006-ban Anthony Gall tervei alapján elkészült a 3000 m2-es birtokközpont, mely formakincsében és részleteit tekintve is egyedi. Egyszerre jelenik meg bennük az adott helyhez, a hagyományokhoz való kötődés és a jelenkori minőségi építészet.

A birtokközpont avatására májusban került sor, az ünnepi rendezvényt megtisztelte személyes jelenlétével Mádl Ferenc köztársasági elnök és Lőcse város polgármestere is.

2006

Ez az év örömteli elismeréseket, sikereket hozott fiatal borászatunk számára: a birtokközpont tervezéséért Anthony Gall és munkatársai Pro Architectura Díjat kaptak. Az épület Építőipari Nívódíjat nyert el ipari és kereskedelmi létesítmény kategóriában.

A Béres Szőlőbirtokot az „Év borászatának” választotta a Borigo című szaklap.

Forgalomba kerültek a birtok első házasított borai: a Naparany és a Magita Cuvée.

2007

Nevezetes Lőcse-dűlőnket a 16. században Lőcse szabad királyi város birtokolta, ezért fontosnak tartottuk a történelmi kapcsolat felelevenítését. A birtokalapítók személyesen viszonozták a lőcsei polgármester 2006-os látogatását, melynek során a város polgármesterének, Miroslav Vilkovský-nak átadták azt a díszes, családi címeres, faragott hordót, amely Lőcse város és szőlőbirtokunk történelmi összetartozását szimbolizálja.

2008

Forgalomba került az első Holdezüst Cuvée.

Vitis Tokajensis néven megjelentek az 5 és 6 puttonyos aszú boraink. Az elnevezés az Erdőbényén talált, miocénkori ősszőlő lenyomatának, a Vitis Tokaiensisnek állított emléket.

Erdő Péter bíboros a pápai audiencia alkalmával borászatunk legnemesebb aszú boraiból adott át ajándékot XVI. Benedek pápának.

2008

Értékeink megtartása és ápolása kiemelkedően fontos számunkra. Ennek jegyében óvtuk meg a területünkön fellelhető régi építménymaradványokat és pincéket. Ilyen a Lőcse-dűlő telepítésekor feltárt kétágú lyukpince, valamint a liktor verem, és az Omlás-dűlőben álló épületmaradvány. Ez utóbbit szakrális hellyé alakítottuk, a felújítás után a Napbaöltözött Asszony kápolnája néven lett felszentelve.

2008

A 2007-es Béres Lőcse Furmint Robert Parker nemzetközi borszakíró weboldalán Neil Martin borszakértő tesztjében a legmagasabb pontszámot (93) kapta az értékelt száraz fehérborok között. A Lőcse Furmintot már ekkor a Béres Szőlőbirtok egyik zászlóshajójaként tartották számon.

2009

Első alkalommal szervezték meg a Bor, mámor, Bénye fesztivált az erdőbényei borászok, amelyhez szőlőbirtokunk is csatlakozott. A háromnapos rendezvény idején a borászok megnyitják kertjeiket, pincéiket, és a borkostolások mellett számos kulturális és gasztronómiai programmal várják a látogatókat. Az évek során a rendezvény a Tokaji borvidék népszerű fesztiválja lett.

www.bormamorbenye.hu

2009

Ez az év főként az értékesítési csatornák bővítéséről szólt. Hangsúlyosabbá vált az export-piaci értékesítés is.

Új arculattal, egy letisztult, fiatalos megjelenésű címkecsalád került bevezetésre. 

Számos borsikerrel is büszkélkedhettünk: a 2007-es 6 puttonyos aszúnk a Decanter World Wine Awards aranyérmese lett, a 2008-as Omlás Furmint a VinAgora Nemzetközi Borversenyen kapott aranyérmet.

2010

A furmint szőlő első írásos említésének 400. évfordulója alkalmából 400 palack exkluzív furmint bort készítettünk, mely a Furmint 400 nevet kapta.

Piacra került az első Béres pezsgő, Pezsegő néven és bevezettük az alkoholmentes Béres Mustot.

Elindult a borászat Facebook-oldala, Béres Szőlőbirtok néven.

A Tokaj Reneszánsz Tokaji Nagy Borok Egyesülete Regéczy-Béres Melindát választotta elnökének.

2011

Ebben az évben ünnepeltük meg a borászat alapításának 10. évfordulóját.

Meghívást kaptunk a pekingi Magyar Nagykövetség által szervezett borbemutató rendezvényekre, ahol borainkat megismertethettük a helyi borkereskedőkkel és borszakírókkal.

A Béres Szőlőbirtok alapító tagja lett az újra megalapított Tokaji Borlovagrendnek.

2012

Erdőbénye is egyik állomása volt az első alkalommal megrendezett Szent Orbán zarándoklatnak. Megvalósításában a Tokaji Borbarátnők Társaságán keresztül Béres Klára aktív szerepet vállalt. A zarándoklat során a szőlő és a bor védőszentjének ereklyéje számos hegyaljai településre jutott el.

Regéczy-Béres Melinda tagja lett a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának.

2013

Az év során jelentős borsikerek születtek:

A 2008-as 6 puttonyos Béres Aszú a Decanter World Wine Awards borversenyen Regional Trophy díjat kapott.

A 2013-as Késői Sárgamuskotály a XIII. Országos Syngenta Borverseny legrangosabb díját, a Quadris-díjat nyerte el.

A borászat részt vett a Sárospatakon megrendezett Nagy Tokaji Borárverésen. A borkedvelők két tétel gönci hordónyi (2x136 liter) 2013-as évjáratú, késői szüretelésű sárgamuskotályra licitálhattak.

2014

A Béres Szőlőbirtok lett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka. A címet a Bor és Piac magazin adta át.

A borászat elnyerte a Hamvas fürt borművészeti díjat, mely a borkedvelő közönség nagyrabecsülését fejezi ki azon borászok, borászatok iránt, akik művészi szintre emelik a borkészítést.

2015

Új arculattal jelentek meg a Béres borok. Valamennyi borunk egységes, jól azonosítható, a borászatunkra jellemző „Béresre” utaló megjelenést kapott. 

2015

Aranyérmet nyert a 2008-as 5 puttonyos Béres Tokaji Aszú a Decanter World Wine Awards (DWWA) versenyen.

Az International Wine Challenge-en a 2010-es 5 puttonyos Béres Tokaji Aszú aranyérmes lett, valamint a Hungarian Sweet Trophy és az International Trophy Winner címet is megszerezte.

A 2011-es 5 puttonyos Béres Tokaji Aszú elnyerte a Syngenta borverseny legrangosabb díját, a Quadris-díjat.

 

2016

1,8 hektár területen birsalmát telepítettünk. Terméséből a birtok egy újabb prémium kategóriás pálinkája készül.

2016

15 éves lett a birtok.

Március 15-e alkalmából dr. Béres József és Béres Klára Erdőbénye minden családja részére nemzeti színű zászlót adományozott.

2017

A Széchenyi 2020 program keretében a borászatban új palackozó gépsor került beállításra.  

A 2015-ös Naparany borunk elnyerte az Országház Bora címet.

Regéczy Dávid, a szőlőbirtok kereskedelmi igazgatója tagja lett a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának.

2018

Felavatásra került A szőlőművelő ember és a természet elnevezésű tanösvény, melyet bejárva a kirándulók a gyönyörű fekvésű Lőcse-dűlővel és természeti kincseivel ismerkedhetnek meg.

Nagy sajnálatunkra a birtok emblematikus, öreg diófája kiszáradt. Helyére új diófa csemetét ültettünk.

2018

Bevezetésre került a Holdezüst Habzóbor és a Béres Brut Nature Pezsgő.

A 2013-as 6 puttonyos Béres Tokaji Aszú a Decanter World Wine Awards versenyen 97 pontot szerzett, ezzel elnyerte a legjobbaknak járó Platina Érmet.

A 2011-es 5 puttonyos és a 2008-as 6 puttonyos Béres Tokaji Aszú borokat beválasztották a „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulás kampányába. Ennek célja a legjobb magyarországi éttermek közreműködésével a kacsamájból készített ételek és a tokaji aszúborok népszerűsítése.

2019

Kiskereskedelmi forgalomba kerültek a saját alapanyagból készített prémium pálinkáink: az erdőbényei Béres Birs-, Sárgamuskotály Szőlő-, Szilva- és Aszútörköly Pálinka.

A Lőcse-dűlő alsó tábláin megkezdtük a közel 40 éves szőlőültetvény újratelepítését.

A 2016-os 6 puttonyos Béres Tokaji Aszút az Országház Borának választották.

2020

A 2018-ban kiszáradt, emblematikus diófából Égerházy László erdőbényei faszobrász négy monumentális kompozíciót faragott. Az öreg diófa tovább él, kifejezi a család hitvallását, küldetését, és Erdőbénye történelmét is megjeleníti. A szobrok egyike a híres erdőbényei Magita-legendát mutatja be.

2021

Folytatódott a Lőcse-dűlőben a régi szőlőültetvény megújítása.

A 2017-es Lőcse Furmint az Országház Bora lett.

2021

A Béres Szőlőbirtok fennállásának 20. évfordulóját ünnepeltük.

A borászat arculatát megújítottuk, a Béres Szőlőbirtok régi logóját új embléma váltotta fel. A Béres borok címkéjén megjelenő csepp motívum fontos része lett az új arculatnak. Az új logóban megjelenő ívek a dűlőket szimbolizálják, és a csepp formában „megszületik” a bor.

Új honlap készült, és egyúttal birtokunk webáruháza is megújult.

Befejeződött a Lőcse-dűlő megújítása.

A Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság Egyesület őszi taggyűlésén Regéczy-Béres Melindát választotta elnökének.

2022

Ez az év is sok szép sikert hozott számunkra. Tovább növeltük értékesítésünket a HoReCa csatornában, boraink megtalálhatóak Michelin-csillagos és Michelin-ajánlott helyeken. Boraink összesen 18 hazai és nemzetközi díjat nyertek ebben az évben. 

A Budapest Airport borversenyén a 2017-es évjáratú Lőcse Furmint nyerte el a prémium fehér kategória legmagasabb, Champion-díját.

2016-os 6 puttonyos aszúnk a Decanter World Wine Awards-on arany minősítést kapott és a Magyar Tudományos Akadémia borversenyén is aranyérmes lett.

2023