Az első és a legemlékezetesebb

Egy nagy évjárat nagy bora - 20 éves az első Béres Lőcse Furmint

2022-ben a Béres Szőlőbirtok alapításának 20. évfordulóját ünnepeltük, idén pedig arra emlékezünk, hogy pontosan 20 évvel ezelőtt készítettük el az első nagy száraz borunkat, a 2003-as Béres Lőcse Furmintot. Nem akármilyen bor született! A birtoknak ez a száraz furmintja robbanásszerű ismertséget hozott a fiatal borászatnak, és olyan hazai és nemzetközi elismeréseket gyűjtött be, mely csak a legjobbaknak jár. Egyúttal meg is erősítette a vállalkozás küldetését: a legjobból a legjobban a legjobbat. 20 év elteltével is méltán lehetünk büszkék erre. 

„A 2002-ben alapított erdőbényei borászatunk első évjárata a 2003-as év volt. Akkoriban még csupán a történelmi Lőcse-dűlőben rendelkeztünk mintegy 10 hektárnyi szőlőültetvénnyel, mely 20 év körüli, vegyesen furmint és hárslevelű szőlőtőkékből állt. Innen származott a híres-neves 2003-as évjáratú Béres Lőcse Furmint borunk alapanyaga. Mivel akkoriban még nem rendelkeztünk saját feldolgozóüzemmel, első boraink Bodrogkisfaludon készültek, a Patricius Borháznál” – emlékezik a kezdetekre a birtok alapító tulajdonosa, dr. Béres József, akit elsősorban a gyógyszeriparból ismerünk, mint a Béres Gyógyszergyár elnöke. – „Borászunk az induláskor Bárdos Sarolta volt, akit már akkor kiváló szakemberként ismert Magyarországon a borértő borkedvelők széles köre, ezért is kértük fel őt munkatársunknak. Saroltában nem csupán kiváló borászra találtunk, de jelentős szerepet vállalt későbbi beruházásunk szőlészeti és borászati részlegeinek tervezési folyamatában is.”

Az induló vállalkozásnak segítségére volt a kedvező időjárás. A bortörténelem a 2003-at kiváló évjáratként tartja számon Tokaj-Hegyalján, ezt Bárdos Sarolta is megerősíti: „Ez egy nagy évjárat volt, melyben kellő odafigyeléssel a száraz borok és az aszúk egyaránt szépen sikerültek. A nyár meleg és száraz volt, melynek köszönhetően szépen, egyenletesen érett a szőlő. Bár a Lőcse-dűlőt és egész Erdőbényét akkoriban inkább hűvösebb fekvésűnek minősítette a közvélemény, mégis olyan beérett szőlőt tudtunk szedni, hogy már akkor látszott, hogy szép száraz bort lehet innen készíteni” – emlékszik vissza Sarolta. – „A beérettséget jól mutatja, hogy a Lőcse Furmintnak magas, 15 % feletti lett az alkoholtartalma. A bor 6 hónapon keresztül szépen, egyenletesen erjedt, saját élesztőkkel az új, elsőtöltésű fahordókban.”

A Lőcse Furmint robbanásszerű ismertségre tett szert a borszakma és a fogyasztók körében is. Számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült, ahogyan mondani szoktuk: Londontól Tokióig. A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon a Borfesztivál Fehér Borának választották, a The International Wine&Spirit Competition versenyen Best in Class minősítést ért el, a Les Citaldelles du Vin megmérettetésen Trophée Prestige címet kapott. A 2005-ben megjelent Borkalauz így írt róla: „Minden bizonnyal az évjárat egyik legjobban sikerült száraz fehér borát kóstolhatjuk benne.”

„A Béres Szőlőbirtok első száraz furmint bora egy különösen szép, határozottan minerális bor. Emlékszem ma is, hogy születésekor én azt mondtam rá, hogy ez nem is bor, hanem parfüm!” – idézi fel dr. Béres József. – „Az elmúlt évek során rendszeresen kóstoltuk, és mind a mai napig különleges, nagy bornak tartom. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a húsz év alatt ez lett volna a legjobb évjárat és a legegyensúlyosabb vagy a legkomplexebb borunk, de számomra mindenképpen az első és a legemlékezetesebb.”

 

 

Lőcse2