Ez a hely tényleg létezik!

Ősz a Tokaji borvidéken. Interjú Juhász-Papp Renátával, a Béres Szőlőbirtok vendéglátásért felelős munkatársával.

211028 DF Béres 009

A Tokaji borvidék és a Zemplén mindig gyönyörű, de az ősz különösen szép időszak ahhoz, hogy az országnak ezt a varázslatos részét felfedezzük. Az erdő szépsége, a már nem túl meleg, de kirándulásra csalogató napsütés, a természeti és kulturális értékek gazdagsága, a szüret hangulata mind magával ragadja a látogatót. Mi, a Béres Szőlőbirtok tulajdonosai és munkatársai természetesen a Tokaji Borvidék és a zempléni táj szerelmesei vagyunk, és folyamatosan keressük az alkalmat arra, hogy minél több emberrel megismertessük, megszerettessük ezt a vidéket!

Cikkünkben Juhász-Papp Renátát, a borászat vendéglátásért felelős munkatársát kérdeztük a környékkel kapcsolatos személyes élményeiről, de arról is mesél, miért jó ide eljönni és mi mindennel várjuk a látogatókat idén ősszel.

230929 DF Béres Ősz 552

Te nem itt születtél, de egy ideje már a borvidéken élsz a családoddal. Mi vonzott ide? Miért szeretsz itt élni?

A férjem révén kerültem erre a vidékre. Ő sátoraljaújhelyi születésű és mindig is nagy vágya volt ide visszaköltözni. Korábban részemről ez nem volt tervben, de később megértettem, hogy miért fontos neki a Zemplén. 2017-ben Rudabányácskán telepedtünk le két kisfiunkkal, akik szintén nagyon szeretnek itt lakni. Gombászni járunk, ilyenkor ősszel hallgatjuk a szarvasbőgést és a kertünk egy részébe szívesen bejárnak a vadak… Mások órákat utaznak azért, hogy ilyen élményekben legyen részük, nekünk mindez karnyújtásnyira van.

 

A Béres Szőlőbirtokon az idei évben kezdtél el dolgozni, de már sok csoportot kalauzoltál végig a borászatban. Mi az, amit a legjobban szeretsz ezen a helyen, amiről a legszívesebben beszélsz másoknak is?

Erdőbénye varázslatos, festői környezetben elhelyezkedő település, amely tökéletes helyszín a kikapcsolódáshoz és a borkóstoláshoz.

A főútról a birtokhoz vezető útra kanyarodva csodálatos látvány tárul elénk! Közelebb érve pedig csak ámulunk, hogy ez a hely tényleg létezik! A birtokon nagy kedvencem a kétágú lyukpince, valamint a Napbaöltözött Asszony kápolnája. Mindkettő olyan számomra, mint egy-egy elrejtett kis ékszerdoboz, melyeket érdemes felfedezni, ahol csend és nyugalom fogad, ahol jól esik elidőzni és a tájban gyönyörködni, távol a város zajától.

 

A feladataim közül a legkedvesebb számomra az esküvők szervezése, lebonyolítása. Művészeti végzettségemből adódóan is izgalmas a párokkal együtt azon gondolkodni, hogyan lehetne a szőlőbirtokot, mint esküvőhelyszínt még szebbé tenni, kigondolni, hogy hol mit lenne a legjobb megvalósítani.

 

Melyek a kedvenc kirándulóhelyeid a Zemplénben, amiket másoknak is szívesen ajánlanál?

Az egyik nagy kedvencem a Pálházi Erdei Vasút, mellyel az erdőn keresztül eljuthatunk Kőkapura, ahol egy szikla tetején lévő vadászkastély alatt, alagúton mehetünk át, majd finom ételeket fogyaszthatunk, csónakázhatunk, túrázhatunk.

A másik kedvencem a Füzérradványon található, nemrég felújított Károlyi-kastély. Számomra azért is különösen kedves ez a hely, mert itt volt az esküvőnk. Lenyűgöző környezetben, izgalmas programokkal várják az odalátogatókat. Valamint itt találhatóak az ország legnagyobbjai közt számon tartott, többszáz éves platánfák.

A szórakozni vágyóknak és a bátrabbaknak – akik szívesen átcsúsznának két hegy között több mint egy kilométer hosszan – ajánlom a Zemplén Kalandparkot.

485 smallsize

 

Milyen programokkal várja a birtok a látogatókat idén ősszel?

A szüreti időszakban kedves vendégeink betekintést nyerhetnek abba, hogyan is zajlik a szőlő feldolgozása, részt vehetnek egy pincelátogatáson és természetesen mindemellett finom borokat kóstolhatnak. Sőt, akár egy kellemes ebédet vagy vacsorát is elfogyaszthatnak kóstolótermünkben. A túrázni vágyóknak lehetőségük van bejárni a Lőcse-dűlőben található tanösvényt, melynek többek között az egyik állomása a már korábban is említett kétágú lyukpince.

 

 

230810 DF Béres 180

Szeretne többet megtudni borkóstolóinkról, rendezvényeinkről? Vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk!