Marci, család, eszem-iszom

avagy Márton-nap a kereskedelmi igazgatónk szemével

230810 DF Béres 17_small

A gasztronómia és a jó borok kedvelői előtt jól ismert: november 11. Szent Márton napja. Kedves és kellemes szokás ilyenkor a libasütés és az újborok kóstolása is. A Tokaji borvidéken újborokkal még nem tudunk előrukkolni, a szüret errefelé gyakran ilyenkor vagy még később ér véget. Hogyan tud mégis kapcsolódni ehhez az ünnephez egy Tokaj-hegyaljai pincészet? Többek között erről beszélgettünk Hanyik Gáborral, a Béres Szőlőbirtok kereskedelmi igazgatójával.

Van egy kedves, személyes érintettséged Márton-nap kapcsán…

Valóban! Az elsőszülött fiam a Márton nevet kapta, már csak emiatt is nagy családi ünnep nálunk a Márton-nap! Az külön szerencse, hogy ez egybeesik a hagyományos családi eszem-iszommal, ami már a fiam születése előtt is szokás volt nálunk. Ez végső soron egy „lakoma-sorozat”, mivel mindenkinél megüljük a családban és mindenkinél egy kicsit más a menü ilyenkor.

libabor_fesztival_Hanyik_Gábor

Mesélj, ti mit szoktatok főzni?

A liba természetesen az alap! A szüleimnél mindig a klasszikus sült libacomb-lila pároltkáposzta párosítás kerül az asztalra, mi viszont egy picit újítottunk és a libacomb mellé kézzel gyúrt sufnudlit szoktunk készíteni és még mellé párolt savanyúkáposztát. 

Van egy aranyos élményünk a Márton-napi liba kapcsán. Marci fiam egy időben valamiért nem volt hajlandó húst enni, és éppen az egyik Márton-napon tört meg nála a jég: amikor megsült a libacomb, megfogta a kis kezével, egy hatalmasat beleharapott és jóízűen befalatozta.

Mit iszol szívesen a liba mellé?

Sajnos Béres újbor ilyenkor még nincsen készen, legfeljebb kóstolgatni szoktam, hol tartanak a fejlődésben a készülő borok. A korábbi évjáratokból persze lehet választani, a komolyabb száraz fehérborok, mint a Lőcse Furmint vagy a Naparany, teljesen jól passzolnak a libasülthez. Azért nem tagadom, ilyenkor nagyon is kedvemre való egy-egy friss, könnyedebb rozé vagy vörösbor! De ezt csak halkan mondom inkább, mert egyszer apám, aki tokaji származású, jól lekapott a tíz körmömről, amiért más borvidékről vettem bort a családi libavacsorához. Hogy gondolom én ezt, amikor itt a saját borunk?!

A Márton-nap környéke a Tokaji borvidéken még nem az újborokról szól. Mi történik ilyenkor?

Nálunk a Márton-nap ideje inkább még a szüret végét jelenti, amikor már a száraz alapanyagok a pincében vannak, és annyit lehet sejteni, hogy ezek nagyjából hogyan fejlődnek. Az édesborokhoz, aszúhoz való pedig épphogy bekerült a pincébe és várakozunk, hogy ezekből mi lesz majd. Valójában a következő év elejére jön el a mi Márton-napunk: a másik Marci, vagyis Marcell napján (jan. 9.) már talán mi is ünnepelhetjük az újborokat!

berestokaj.hu - libabor_fesztival_pezsgo_small