„Pezsgő, Tokaj, hárslevelű - én mindhármat szeretem!" - interjú Tüű Péter Champagne-szakértővel

230523 DF Béres Tavasz 84

Az idei Bor, mámor, Bénye fesztiválra egy különleges programmal készültünk a buborékok kedvelőinek: augusztus 11-én este 2013 és 2019 között készült Béres pezsgőkből válogatott, 9 tételes pezsgősort kóstoltunk végig, a ráadás pedig egy különleges tokaji aszú volt a 2017-es évjáratból.

A Masterclass vezetésére Tüű Péter elismert Champagne-szakértőt, kétszeres Magyar Sommelier Bajnokot, a Laurel étterem executive head sommelier-jét kértük fel. Őt kérdeztük tokaji és Béres pezsgőkről és az augusztusi pezsgőkóstolóról - még a kóstoló előtt.

 

Mióta foglalkozol pezsgőkkel és miért fogott meg ez a világ?

Sommelier-ként 2011 óta dolgozom, és a pezsgők már az elejétől kezdve a kedvenceim közé tartoztak. Kevés olyan borstílus van, ami a gasztronómiában ennyire változatosan bevethető lenne, mint a hagyományos eljárással készülő, ’méthode traditionelle’ pezsgők. A könnyű test, az alacsony alkoholtartalom, az élénk savak és nem utolsósorban a buborékok mind nagyon ételbaráttá teszik a pezsgőket. Nincs sem tannintartalom, sem érezhető hordóhatás, melyek az ezekkel rendelkező borokat sok étellel nehezen párosíthatóvá teszik. A Brut kategória esetén pedig az a 6-8-10 gramm/liter cukor szintén hozzájárul a sokoldalú párosíthatósághoz. Természetesen a különböző ízvilágú, textúrájú, fűszerezésű, komplexitású ételekhez más és más pezsgő illik a legjobban, de ha a vendég csak egyféle italt szeretne inni egy többfogásos vacsora vagy esetleg kóstolómenü során, akkor a legjobban biztosan egy palack pezsgővel fog járni.

 

Miért tartod izgalmasnak a Tokaji pezsgőket?

Tokaj amúgy is egy nagyon különleges, egyedi borvidék, az édes borok több évszázados és a száraz fehérborok több évtizedes sikerei után úgy tűnik, hogy egyre szebb pezsgőket is tud produkálni. A vulkanikus talaj, az északibb fekvés és ennek megfelelően hűvösebb éghajlat, illetve a szép savakkal büszkélkedő helyi szőlőfajták, a furmint és a hárslevelű mind arra predesztinálják, hogy a nem is olyan távoli jövőben felkerüljön a nemzetközi pezsgőtérképre.

 

Miért lesz különleges az augusztus 11-i kóstoló? Kiknek ajánlod és miért?

Egy vertikális kóstoló, melynek során egy pincészet egy borának különböző évjáratait kóstoljuk végig, mindig nagyon izgalmas és tanulságos esemény, sokszor meglepő eredményekkel. Végig lehet nézni, hogy hogyan fejlődik, érik egy adott évjárat bora, éppen milyen arcát mutatja. Kiderülhet, ha egy évjárat már túl van a csúcson, de akár az is, hogy egy korábban nem túl jól sikerültnek vélt bor hirtelen kinyílik, megtáltosodik. Tokajban még nem sok ilyen kóstolót rendeztek, de országosan sem igazán. Szóval mindenkinek ajánlom, aki szereti Tokajt és/vagy a pezsgőt és/vagy a hárslevelűt. Én mindhármat!

 

 

Tuu_Peter_2

Van kedvenc Béres pezsgőd?

Jelenleg a kedvenc Béres pezsgőm a 2019-es évjáratú 100% hárslevelűből készült Extra Brut pezsgő, 0,75-literes kiszerelésben. Habár az a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem az adott évjárat adott alapanyagához legjobban passzoló ’dosage’, azaz végleges cukortartalom meghatározásában, de részrehajlás nélkül is állíthatom, hogy a magyar piacon kapható egyik legfeszesebb, legvibrálóbb pezsgőről van szó. Olyan szintű lendület, frissesség van benne, ami minden visszakóstolás során lenyűgöz. A citrusos, penge savak mellett a zöldfűszeres, mentás, szinte már fenyőágasan hűvös karakter teszi különösen egyedivé. Mindössze 2,5 gramm/liter cukrot kapott, ami tulajdonképpen kiérezhetetlen, de mégis kerekebbé, komplexebbé, hosszabbá teszi a kortyot, mintha teljesen csontszárazan, Brut Nature-ként került volna piacra.