Februárban már évek óta hagyomány, hogy ilyenkor a furmint borok kerülnek kicsit jobban a reflektorfénybe - és gyakrabban a poharakba. Mi is sok izgalmas borkóstolóra készülünk, az ország több pontján fogjuk bemutatni legjobb furmintjainkat. Jarecsni János főborászunkat kértük meg, hogy meséljen nekünk erről a fajtáról: szerinte miért érdekes, milyen kihívásokat, szépségeket jelent egy borász számára?
Mit jelent neked a furmint?
Tokaj-hegyaljai borászként röviden úgy fogalmazhatok, hogy a furmint számomra az alap! Nemcsak egyszerűen a Tokaji borvidék legfontosabb szőlőfajtája ez, hanem ugyanakkor egy nagyon sokrétű, összetett fajta is, amely a borkészítés során sok lehetőséget kínál egy borász számára. Kiválóan alkalmas pezsgő alapbornak, reduktív borként és nagy dűlős borként is megállja a helyét, ugyanakkor a késői szüretelésű édes borok és az aszú borok meghatározó alkotóeleme. Ilyen sokrétűen kevés fajtát használnak a világon! Nekem borászként ez a sokszínűség különösen izgalmassá teszi a furmintot és persze fogyasztóként is nagyon kedvelem. Emellett szakmai szempontból is érdekes kihívásnak tartom, hogy mit lehet kezdeni a furmint fajtával, hogy a mai borvilág elvárásainak meg tudjunk felelni.
Mi a legkedvesebb emléked a furminttal kapcsolatban?
Egy emlékezetes bor: 2013-ban elkészítettem a Béres Szőlőbirtokon az első olyan Lőcse Furmintot, amelynek születését már egészen a metszéstől végig kísérhettem. Úgy gondolom, nagyon szép lett, különösen büszke vagyok rá!
Milyen tételekkel készülsz a Furmint Február borkóstolókra 2024-ben?
Az idei furmint februárra is két száraz furminttal készülünk. Az egyik, a Béres Birtokbor egy igazi újdonság lesz, a Béres Szőlőbirtok portfóliójának új családtagja, melyet 2022-ben készítettük el először.
A Birtokbor megalkotásakor a reduktív technológia és a hordós erjesztés adta lehetőségeket, szépségeket ötvöztük, a végeredmény számunkra nagyon kedves lett, melyet örömmel osztunk meg most már a nagyközönséggel is!
A másik tétel a 2017-es Lőcse Furmint lesz, mely a furmint „nagy bor” karakterét mutatja meg: hordós erjesztés és hat hónapos hordós érlelés után került a palackba. Azóta nagyon szépen, harmonikusan fejlődött: ennyi év elteltével még mindig lendületes és szépen mutatja az erdőbényei, történelmi Lőcse-dűlő ásványos, határozott jegyeit.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a februári borkóstolókon!