A szüret minden pincészet számára izgalmas, és kihívásokkal teli időszak, nincs ez másként a Béres Szőlőbirtokon sem. Az idei augusztus 31-én kezdődött, a pezsgő alapnak szánt hárslevelű szedésével, és október 11-én, az édes szamorodnihoz való botritiszes furmint fürtök szüretjével ért véget. Összesen 1400 mázsa szőlőt szedtünk le. Szőlészünk és borászunk meséli el, mik voltak a legnagyobb kihívások és örömök ebben a különleges időszakban.
Számomra a legörömtelibb, hogy ebben az egyébként rendkívül megterhelő időszakban is jól működött a munkatársaimmal a kommunikáció és a csapatmunka. Minden kolléga elvégezte a feladatát és a szűkösebb létszám és egészségügyi nehézségek ellenére is jól dolgozott a csapat, melyet ezúton is köszönök nekik! Jó érzés elmondani, hogy tizedik éve dolgozom a Béres Szőlőbirtok csapatában, az idei a 11. szüretem volt itt.
Nem volt könnyű évjárat az idei! Az egész éven tapasztalható aszályból fakadóan eleve kisebb termésmennyiségre lehetett számítani és nagyon izgatottan vártuk, hogy alakulnak majd a savak a szüretelt termés esetében. Ebből adódóan talán még nagyobb jelentősége volt a megfelelő szüreti időpont megválasztásának. A szüret szinte rohamtempóban kezdődött el, szeptember elején nagyon gyorsan érett a szőlő. Szeptember 16-ra már leszüreteltük a birtok száraz tételeihez szánt alapanyagot, kb. 800 mázsát. Ezt követően a félédes tételeink alapanyagát szedtük. A sárgamuskotály esetében tapasztaltuk, hogy szeptemberben kicsit megtorpant a szőlő érése. Hála Istennek, október elején ez is elérte a kívánt érési fokot, és a szüret utolsó részében a vártnál kisebb mennyiségben, de betakarítottuk az utolsó sárgamuskotály fürtöket is.
2022-ben ismét készítünk pezsgőt, 100%-ban hárslevelűből, elkészültek a Holdezüst habzóborunk alapborai is. Dűlőszelektált borok esetében most is készül Lőcse Furmint, de sok év kihagyás után végre az Omlás-dőlőből is készítünk egy külön tételt. Ezek a boraink még mindig erjednek, de nagyon ígéretesnek érzem őket. Készítünk egy kis késői muskotályt, és természetesen édes szamorodnit is.
Nagyon kíváncsi vagyok az Omlás-dűlőből készülő furmintunkra, jó lehetőséget ad majd a Lőcse- és Omlás-dűlők borainak összehasonlítására, ha kierjednek.
Azt gondolom, sikerült a szüreti időpontokat jól megválasztanunk és a csapadékos szeptember ellenére (több, mint 100 mm eső esett!), egészséges állapotban leszüretelni a száraz és a félédes alapanyagainkat. Az összességében nagyon aszályos évjárat ellenére a borok ígéretesek, szép, egészséges illattal és ízvilággal rendelkeznek.
A szüret befejeztével a borászatban az erjedések még mindig zajlanak, melyek napi figyelmet igényelnek. A kierjedt borok alapkezelései (színelés, fejtés, szűrések, derítések) most fontos feladataink. A borászati nagytakarítás, szüreti eszközök elmosása, elpakolása is most történik és igyekszünk a szüret alatt lefogyott raktárkészleteinket feltölteni készáruval. Készülünk már a télre is, megtörténik a borászat külső részeinek fagytalanítása.
A szüret kezdetét én 1-2 héttel későbbre vártam, de örültem a jó próbaszüreti eredményeknek és legfőképp annak, hogy a szüret elkezdése után folyamatosan tudtunk dolgozni.
Nekem minden szüreti reggel egy újabb kihívás volt! Szőlészként minden nap izgalmas, hogy milyen lesz az időjárás és sikerül-e elvégezni, amit terveztünk.
Sokszor ez nem rajtunk múlik, és tudni kell rugalmasnak lenni. A megfelelő létszámú munkaerő biztosítása is egyre nagyobb kihívást jelent.
A Holdezüst habzóbor.
Változatos év volt. Ami szerencsésnek mondható: a fertőzési nyomás nem volt nagy a nyár folyamán, szüretkor pedig megvoltak a megfelelő cukorfokok. A sok eső után a késői muskotálynál kellett extrán levelezni, hogy ki tudjanak száradni a fürtök, ne rohadjon le a termés. Az év nagy részében az aszály, szeptemberben a hirtelen jött sok csapadék jelentett kihívást.
Alapvető kérdés, hogy szüret után a területeken milyen talajmunkákat végezzünk, hogy az erózió ne legyen nagy tavaszra, de a nedvességet is vissza kell pótolni a következő évre.
A szőlő szüretelését befejeztük ugyan, de hátra van még a birsalma leszedése. Az embereimet folyamatosan irányítani kell, szervezni a munkát, hogy ki, hol, mit csináljon. Nem unatkozunk!