Túl a szüreten

A Béres Szőlőbirtok szakemberei a 2023-as évjáratról

230929 DF Béres Ősz 195_small

Szeptember 10-én kezdődött és november 7-én ért véget az idei szüret a Béres Szőlőbirtokon. Kétségkívül ez a legizgalmasabb és legfontosabb időszak egy borászat életében, hiszen egész évben azért dolgozunk, hogy végül a lehető legjobb minőségű szőlőt szüretelhessük le, amelyből – reményeink szerint – a legszebb borok készülnek. Ebből az apropóból beszélgettünk a birtok főborászával, Jarecsni Jánossal és Götz Attila szőlészeti vezetővel.

 

 

230929 DF Béres Ősz 446_small

Sűrű, dolgos időszakon vagytok túl, hogyan értékelnétek az idei évjáratot?

Jarecsni János: Nem mondanám könnyű évjáratnak a 2023-at! Leginkább növényvédelmi szempontból volt nagyon izgalmas ez az év, de Götz Attila szőlész kollegám jó munkát végzett, és így végül szép termést sikerült betakarítanunk. A tavalyi aszályos év után jól jött, hogy idén összességében kellő mennyiségű csapadék esett, ez minőségi és mennyiségi szempontból is jót tett a termésnek. Az már most látszik, hogy száraz boraink szép gyümölcsös jegyekkel és kiegyensúlyozott savszerkezettel rendelkeznek, azt gondolom, hogy ezek kiemelkedőek lesznek. A 2023-as évjáratú pezsgőnknél pedig jelenleg az alapbor derítésénél járunk, de már most nagyon ígéretesnek tűnik.

Götz Attila: A szüret vége felé valamivel több eső esett, mint amennyi ideális lett volna, ez nem igazán kedvezett a még kint lévő szőlőnek, és így az édesboroknak. A cukrosodás sem a szokásos mértékben zajlott idén a borvidéken. Bár aszút nem készítettünk ebben az évben, de azért végeredményként szép késői szüretelésű sárgamuskotály és édes szamorodni borok kerültek a pincébe.

 

 

Ezek alapján elmondható, hogy a nehézségek ellenére jól sikerült a szüret. Mi volt számodra ebben a legjobb?

J.J.: Egy szüret mindig kihívásokkal teli, az átlagosnál megterhelőbb időszak egy borászat számára, de köszönhetően a remek csapatmunkának, sikerült minden feladatot jól teljesítenünk. Örülök annak, hogy azokat a borokat, amiket terveztünk jó minőségben el tudtuk készíteni. Számomra a legjobb dolog, hogy most is számíthattam a munkatársaimra és egy jó csapatként dolgoztunk együtt!

G.A.: Nekem elsőre a szép, napos ősz jutott eszembe, de igazából a szőlő minősége és elfogadható mennyisége az, ami számomra a legjobb volt!

És mi jelentette a legnagyobb kihívást?

J.J.: Borász szemmel a legnagyobb kihívás a megfelelő szüreti időpont kiválasztása volt, annak érdekében, hogy a lehető legtökéleteseb technológiai érettségben tudjuk szüretelni a szőlőt az elkészíteni kívánt borainkhoz. Sok esetben egy-egy próbaszüret alakalmával nagyon lassú érést tapasztaltunk, ezért türelmesnek kellett lennünk.

G.A.: Mint az egész hazai agráriumban, itt is problémát jelent a megfelelő munkaerő biztosítása. A nálunk dolgozó szőlőmunkások létszámát minden évben a szüret idejére fel kell bővíteni, hogy a kívánt mennyiségű szőlőt az adott napon le tudjuk szedni, és ez mindig kihívást jelent. Szerencsére az évek során már kialakult egy „mag”, akikre tudunk építeni.

230929 DF Béres Ősz 285_small

Mit csináltok most, hogy véget ért a szüret?

J.J.: A szüret végeztével boraink egy része már kierjedt, ilyenkor megtörténnek az első fejtések, szűrések. Az új borok kóstolása során már elkezdjük a próbaházasításokat is. Vannak azonban később szüretelt édes boraink, melyek még erjedés közben vannak, ezeket folyamatosan nyomon követjük, figyeljük az intenzitásukat, várva, mikor kell egy-egy erjedést megállítanunk. Ez az időszak szolgál a szüreti adminisztrációs munkák elvégzésére is. Ha nem is ez a legizgalmasabb része ennek a szakmának, de ez is hozzátartozik egy borász életéhez.    

G.A.: A szőlőültetvényben még zajlanak munkák, hamarosan kezdődik a metszés. Közben a megmaradt birsalmák feldolgozásával is foglalkozunk. A munkám sajnos túlnyomó részt most az irodába koncentrálódik, ilyenkor készítem el a szüreti jelentést és végzek el más adminisztratív feladatokat. Egy biztos, unatkozni ezután sem fogunk… Aki nem hiszi, járjon utána!

 

230929 DF Béres Ősz 213_small