Tokaj titka, kincse és csodája; igazi nektár. Rendkívül gazdag aromái kajszibaracklekvárt, aszalt szilvát és kandírozott gyümölcsöket idéznek. Páratlanul mézédes, de savtartalmának köszönhetően lendületes és harmonikus. Szavakkal szinte leírhatatlan élményt nyújt a kóstolása.
A szemenként szedett aszúszemeket kis saválló, perforációs tálcával ellátott tartályokba gyűjtjük a szüret folyamán, ahol hűtve tároljuk. Tárolás során az aszúszemek saját súlyuk által préselődve levet engednek, melyet összegyűjtünk. Ez az aszúszemekből cseppenként összegyűjtött nektár a tokaji eszencia.
Viszonylag korán tavaszodott, a vegetációs időszak első fele száraz volt, de a bogyónövekedés időszakára megfelelő csapadék érkezett, így szépen beindult a töppedés és aszúsodás. Szép szüretünk volt, melyet november 26-án fejeztünk be.