Tokaj titka, kincse és csodája; igazi nektár. Rendkívül gazdag aromái kajszibaracklekvárt, aszalt szilvát és kandírozott gyümölcsöket idéznek. Páratlanul mézédes, de savtartalmának köszönhetően lendületes és harmonikus. Szavakkal szinte leírhatatlan élményt nyújt a kóstolása.
A szemenként szedett aszúszemeket a szüret folyamán kis saválló, perforációs tálcával ellátott tartályokba gyűjtjük és hűtve tároljuk. Tárolás során az aszúszemek saját súlyuk által préselődve levet engednek, melyet összegyűjtünk. Ez az aszúszemekből cseppenként összegyűjtött nektár a tokaji eszencia.
Enyhe tél után korán tavaszodott. A vegetációs időszak közepesen meleg és száraz volt, így az érési folyamat rendben lezajlott. A szüret szeptember 14-én kezdődött. A szeptemberi esők hatására szépen beindult az aszúsodás, így remek aszútermést szüretelhettünk. Az évjárat mind a száraz-, mind az édes borok tekintetében átlagon felüli volt.