Megjelenése tükrösen tiszta, ragyogó, magas viszkozitással. Illata tiszta, jellegzetes, intenzív, kiegyensúlyozott; elegáns, hűvös karakterrel. Birsalmasajt, tavaszi fehér virágok, almakompót, körtebefőtt, pikáns, főleg szerecsendiós, némileg szegfűszeges fűszeresség mellett citrusos frissesség jellemzi. A korty egyensúlyos, kerek, telt, hűvös karakterű fűszerességgel. A gyümölcsre jellemző egyértelmű birsalmás ízvilág mutatkozik meg benne; emellett marcipános, almás süteményes édesség, de ugyanakkor birskörtés fanyarság is; viaszos textúra; hosszú, selymes, zamatos lecsengés. Pincehűvösen digestif-ként vagy akár desszert mellé is fogyasztható.
A Béres Szőlőbirtokon 2016-ban telepített 800 birsalmafa terméséből 2019-ben készítettünk először pálinkát. A válogatás során csak a legszebb gyümölcsöket gyűjtöttük össze. Egyesével megtisztítottuk, majd összedarálást követően irányítottan erjesztettük őket. A lepárlás Boldogkőváralján, a Bestillo pálinkafőzdében történt.
Az évjárat nagyon kedvezően alakult a birs szempontjából. A kellően csapadékos évjáratnak köszönhetően a fák megkapták a szükséges csapadékmennyiséget, az őszi időszakban beköszöntött úgynevezett „vénasszonyok nyara" pedig kedvezően befolyásolta a gyümölcsérését. A kellő csapadéknak és a sok napsütésnek köszönhetően szépen beérett, egészséges termést tudtunk szüretelni október utolsó két hetében.