Béres Tokaji Magita Cuvée
2016

Béres Tokaji Magita Cuvée

4 490 Ft
11973 Ft/l

Rendkívül gazdag, egyedi édesbor. Aszúszemeket idéző illatában és ízvilágában mazsola, szárított füge és datolya, aszalt sárgabarack, méz is megjelennek. Igazi tokaji, igazi desszertbor, de az élénk savérzetnek köszönhetően vibráló, élénk beütéssel. Desszertek mellé vagy desszertként is ajánljuk.

A bor az erdőbényei legenda szépséges Magitájáról kapta a nevét.

Évjárat
2016
Jelleg
Édes
Űrtartalom
0,375 l
Alkoholfok
10,82 %
Savtartalom
8,16 g/l
Maradék cukor
103 g/l

Október végen szedett aszúsodott, töppedt szőlőből készült késői szüretelésű bor, mely négy tokaji szőlőfajta (hárslevelű, furmint, sárgamuskotály, kövérszőlő) házasításának eredménye. A leszüretelt szőlőt részben egészfürtösen, részben bogyózva préseltük. 24 órás ülepítés során a tisztított mustot irányított erjesztéssel erjesztettük, majd a rövid fahordós érlelést követően került sor az alapborok házasítására. A cél egy harmonikus desszertbor megalkotása volt, mely a botritiszes jegyek mellett a késői szüret töppedt, gyümölcsös karakterét is magában hordozza.

Az év első időszaka sok csapadékot hozott, az enyhe télnek köszönhetően a talaj kellően fel tudott töltődni nedvességgel. A hűvösebb időjárás viszonylag kitartó volt a tavaszi időszakban is, és csak május vége felé melegedett fel az idő. Az éves csapadékmennyiség elegendő és jó eloszlású volt. A szüretet szeptemberben kezdtük, eleinte szép, egészséges fürtöket tudtunk szüretelni száraz alapborainknak. Az október elején érkezett kb. 100mm csapadék következtében a botrytis cinerea is jelentős mértékben megjelent a borvidéken. Szép, harmonikus szamorodni alapok születtek és kisebb mennyiségben elkészült aszú boraink is kiemelkedő beltartalmat és koncentrációt mutattak.

2018 International Wine Competition, Szlovákia, Aranyérem.

2018 Országos Syngenta Borverseny, Aranyérem.

2019 International Wine Competition, Szlovákia, Ezüstérem.

2019 Decanter World Wine Awards - London, Bronzérem.

Ezeket is ajánljuk

Száraz
0,75 l
5 990 Ft
7987 Ft/l
Édes
0,5 l
11 990 Ft
23980 Ft/l
Édes
0,5 l
2 990 Ft
5980 Ft/l
Webáruházunkból kizárólag Magyarországra szállítunk ki! Amennyiben külföldi címre szeretne rendelni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!